Besök botanikerns trädgård

Carl von Linnés trädgårdar i Uppsala

Få personers namn utstrålar Uppsala lika mycket som Carl von Linnés. Här hittar du Linnéträdgården, Botaniska trädgården, Linnés Hammarby och Linnés Sävja; platser som präglade Linné på många sätt – både som vetenskapsman och privatperson. Följ med på en upptäcktsfärd och utforska smultronställena med anknytning till vår egen växtmonark.

Smålänningen som fångade Uppsalabornas hjärta

Den 23 maj 1707 föddes bebisen som skulle komma att kallas blomsterkung i småländska Stenbrohults socken. Redan i unga år hade ett stort intresse för flora utvecklats och vid 21 års ålder skrevs Carl von Linné in vid Lunds universitet. På inrådan av sin gamla skollärare, som var både läkare och botaniker, flyttade Linné sedan till Uppsala universitet. Resten är historia. Meriterna är många, varav den mest kända torde vara klassifikationssystemet för djur-, växt- och mineralriket. Carl von Linné fick dessutom rektorstjänst vid Uppsala universitet 1750 och tilldelades adelskap sju år senare. Men dessförinnan ägnade han många år åt sina upptäcktsresor, då han alltid var på jakt efter att utforska både flora och fauna. I sann upptäckaranda à la Linné uppmanar vi därför till att gå ut i naturen och njuta av någon av de många linneanska upplevelser som Uppsala har att erbjuda!

trädgård-hus

Linnéträdgården – Uppsalas gröna oas

Trots att vi egentligen lever tre sekel för sent kan du ändå träffa på en Linné av kött och blod. I bland annat Linnéträdgården, den gröna tillflyktsorten mitt i stadsmyllret, har du chansen att guidas av en 1700-talsklädd Linné, trovärdigt spelad av Uppsala-legenden Hans Odöö. Men Linnéträdgården är speciell av flera skäl. Förutom att vara landets äldsta botaniska trädgård grundades den av någon annan än Linné: medicinprofessor Olof Rudbeck den äldre. Då fyllde den rollen som Uppsala universitets akademiträdgård, som till stor del huserade växter för medicinsk vård och forskning, men den övertogs senare av Linné. Idag odlar trädgården, sedan restaurationen på tidigt 1900-tal, bara de växter som man säkert vet att Linné själv odlade på sin tid – naturligtvis organiserade utifrån hans klassifikationssystem.   

Skulle det börja kurra i magen under besöket ligger Café Linné, i plural, nästan vägg i vägg. På varsitt hörn i korsningen mellan Svartbäcksgatan och, så klart, Linnégatan finns nämligen två fik uppkallade efter Uppsalas favoritbotaniker. 

Uppsalabornas kanske mest älskade trädgård, som går under smeknamnet Botan, är nästan skrytsamt nog residens åt mer än 8000 olika sorters växtarter.

Botaniska-parken

Bombarderas av blomster i Botan

Från en växtoas till en annan – för Linné har givetvis låtit Uppsala ärva flera.  Botaniska trädgården är ett myller av liv i ständig utveckling. Uppsalabornas kanske mest älskade trädgård, som går under smeknamnet Botan, är nästan skrytsamt nog residens åt mer än 8000 olika sorters växtarter. Det var nämligen hit växterna från Linnéträdgården flyttades efter Linnés bortgång. Men inte nog med att växterna är en fröjd för ögat – de olika lokalerna är fantastiskt vackra. Ett besök i det mäktiga men rogivande Linneanum, en uppvärmning av kropp och själ i det tropiska växthuset eller ett besök på något av de regelbundet anordnade evenemangen med botaniktema är ett måste för en Linnéfantast och/eller växtälskare. 

I trädgården ligger även mysiga Café Victoria där du kan ta en kaffe och njuta av den grönskande atmosfären.

Läs mer om Linnés Hammarby i Uppsala

Linnés lummiga lantidyller

Under ett till synes särskilt framgångsrikt år investerade Carl von Linné i två egendomar utanför Uppsala. Den ena går under namnet Linnés Hammarby, är belägen en dryg mil sydost om staden och användes av Linné med familj som sommarhem. Men den bjöd inte endast på semestervistelser. Till gården kom ofta studenter att lyssna till och lära av Linné, vilket tillförde ytterligare inkomster till hushållet. För närvarande är Linnés Hammarby en av Sveriges bäst bevarade gårdar från 1700-talet. Passa på att få en guidad tur av ägorna!

Aningen närmare stadskärnan ligger Linnés Sävja. Gården besöktes ofta av familjen Linné – herren i huset var inte sen med att åka dit för att skriva, tänka eller njuta av livet på landet. Det var helt enkelt här han upplevde äkta sinnesfrid. Nu för tiden är boningshuset museum och markerna hem till får, höns och hästar. Linnés sätt att leva på erbjuder än idag något för alla!

vandring uppsala

Följ Linnés fotspår i Uppsala

Ett sätt att ta sig till gårdarna Hammarby och Sävja är att bokstavligt gå i Linnés flitigt upptrampade spår. De stigar där botanikern titt som tätt vandrade med sina studenter kallas idag Linnéstigarna och är åtta till antalet. En av dem, Danmarksvandringen, leder till båda lantidyllerna. Exempel på andra slutdestinationer stigarna bjuder på är jordbrukslandskapet i Håga, kungshögarna i Gamla Uppsala och Linnés prebendegård i Törnby.   

Vill du veta mer om Linnés avtryck i Uppsala? Besök Linnés Uppsala för fler tips och mer information om blomsterkungen!