Rundvandring | Museum Uppsala

En heldag på museum i Uppsala

En historisk och kulturrik stad som Uppsala är naturligtvis full av spännande museer. Är du ute efter att prova några av Uppsalas bästa under en dag, eller vill du ha tips på nästa museum att besöka? Prova ett av alla museum i den här guiden, eller slå på stort och gå vår rundvandring!

Det historiska och kulturella Uppsala

Vare sig du är Uppsalabo sedan flera år eller nyfiken turist på upptäcktsresa är museum alltid en god plats att tillbringa några njutningsfulla timmar på. Och i Uppsala är museipaletten färggrann. Som en av landets äldsta städer har Östra Aros, som Uppsala hette till och med 1200-talet, ett rikt historiskt och kulturellt kapital. En av stadens främsta stoltheter har dessutom givit upphov till flertalet museer; Uppsala universitet, Nordens första högre lärosäte, har sedan grundandet år 1477 fostrat stora forskare som Carl von Linné och Olof Rudbeck – som båda gjort avtryck på Uppsalakartan i form av just museer.

Rundvandring bland Uppsalas museer

Väskan är packad, dina studsigaste promenadskor är nyknutna och du känner historiska och konstnärliga vindar fatta tag om dina kläder. Nu börjar din heldag på museum! Men vart bör du gå? Följ denna lista och unna dig en berikande rundvandring till en blandad kompott av Uppsalas museer.

Evolutionsmuseet_utställningsbild

Evolutionsmuseet, Villavägen 9

I den sydvästra, men icke desto mindre centralt belägna stadsdelen Kåbo hittar vi vårt första stopp. Och vilken plats kan vara ett bättre ställe att börja museivandringen på än den som förklarar vår begynnelse? Med det nervkittlande slagordet “möt ditt ursprung” välkomnar det naturhistoriska och zoologiska Evolutionsmuseet sina besökare in till ett paleontologiskt paradis. I en säker version av Jurassic Park, tack vare att alla dess icke-mänskliga invånare är rester av förr levande varelser, kan både stor och liten utforska den medryckande värld som mineraler, fossiler och framförallt dinosaurier innebär. Med Nordens mest omfattande samling av dinosaurieskelett garanteras att ingen Darwin-fantast går besviken därifrån.

carolina-rediviva

Carolina Rediviva, Dag Hammarskjölds Väg 1

En något hurtigare promenad erbjuder den tio minuter långa vägen från Botaniska trädgården till Uppsala universitetsbibliotek. Vi talar naturligtvis om Carolina Rediviva, den ståtliga byggnad som från sin upphöjda plats i Drottninggatans ände spanar ut över stadens hjärta. För många är det ett klassiskt uppsaliensiskt signum som markerar början eller slutet på centrum, för andra en samlingspunkt under Valborgsfirandet där mösspåtagning under senare år skett till de samsjungna klangerna av manskören Orphei Drängar, men för stadens studenter kan det mycket väl vara den fysiska sinnebilden av uppsatsstress och tentaångest. Under vardagarna, och helgdagarna för den delen, fylls byggnadens samtliga sittvänliga vrår av ömsom pluggivriga, ömsom prokrastinerande studenter.

Men det är inte dem du är där för att se. Förutom att klassificeras som ett imponerande vackert byggnadsverk från förrförra seklet erbjuder landets äldsta bibliotek ett flertal utställningar, bland vilka kioskvältaren måste anses vara den som visar upp Silverbibeln. Codex argenteus, som den heter på latin, är trots sin svenska översättning ingen regelrätt bibel, utan ett nedtecknande av evangelierna på det numera utdöda språket gotiska. Boken har dessutom varit något av en huvudroll i ett drama som Olof Rudbeck den äldre var upphovsman till; i ett försök att göra Uppsala till den västerländska världens högsäte gjorde han ändringar i texterna för att få det att framstå som att Jesus själv besökt ett av stadens tempel.

Lodjur biotopia

Biotopia, Vasaparken

Alla barns favoritmuseum! När museet öppnade 1910 var det unikt i sitt slag. Att visa djur i dioramor, i sin rätta miljö, istället för uppradade på hyllor var nytt. Dessa dioramor finns fortfarande kvar och för att väcka nyfikenhet och lust att veta mer om djur och natur. Under helger och skollov finns alltid aktiviteter som du kan vara med på där du får upptäcka och utforska olika teman.

Uppsala konstmuseum, Uppsala slott

Sedan 1995 har Uppsala konstmuseum haft sina lokaler i Uppsala slott. På tre utställningsplan får du ta del av modern och samtida konst genom museets samlingar och tillfälliga utställningar. Vi rekommenderar även ett besök på Museum Bar & Café som har ett rikt utbud på menyn med lättare maträtter, smörrebröd, afternoon tea och fika samt fullständiga rättigheter.

botaniska_trädgården

Botaniska trädgården, Villavägen 6-8

Precis som adressen avslöjar hinner du knappt blinka innan du kommit ut från Evolutionsmuseet och befinner dig framför Botaniska trädgården. Detta växtkomplex består av flera olika delar, eller trädgårdar i trädgården om man så vill: den pampiga barockträdgården, det både ståtliga och rogivande orangeriet vid namn Linneanum och de kartliknande växtsystematiska kvarteren. Som om det inte vore nog finns även stadens enda regnskog i det tropiska växthuset – en fantastisk tillflyktsort under de mörkare och i synnerhet kallare månaderna.

Med totalt 8000 växter i vegetationsryggsäcken kan Botaniska trädgården inte bara stoltsera med en ocean av växande och blomstrande ting, utan även med anor från självaste Carl von Linné. Botaniska trädgården bildar,  tillsammans med Linnés Hammarby och Linnéträdgården, nämligen det som kallas de linneanska trädgårdarna. Exakt hur de hänger ihop är aningen komplicerat, så häng med: Den botaniska trädgården låg tidigare där det som idag heter Linnéträdgården är beläget. Efter Linnés död såg en lärling till att den flyttades till dess nuvarande adress på Villavägen, eftersom det tidigare läget nära Fyrisån innebär regelbundna översvämningar. Hur som haver; idag är barockträdgården och orangeriet statligt byggnadsminne. Inte dåligt att hinna med två sådana på en och samma plats, eller hur?

Gamla Uppsala museum, Disavägen 15

För att avsluta museidagen på topp är det en god idé att ta sig en liten bit utanför staden – både för att få friskare luft och en chans till mer motion. Med cykel, men så klart också med kollektivtrafik, tar du dig på facila 20 minuter till Gamla Uppsala museum. Det har historisk inriktning men är i sig inte särskilt gammalt, träbyggnaden invigdes år 2000. Däremot har dess omgivning en desto äldre och nästintill mytomspunnen atmosfär.  Kungshögarna, även kända som Uppsala högar, är den iögonfallande utsikten som museet har och anledningen till dess placering. Under järnåldern fanns där nämligen ett välmående samhälle där en del trodde att högarna bara var kullar, medan andra hört myter om lämningar från hednagudar. 1846 tog man reda på hur det faktiskt var, och utgrävningarna suddade ut frågetecknen: högarna var gravar. De innehöll kvarlevorna från personer som levde under 500 f.Kr, men från exakt vilka vet man inte. Inte idag, åtminstone. Om denna gåtfulla plats och spännande arkeologi berättar Gamla Uppsala museum. 

Vasaborgen, Uppsala slott

Vasaborgen är ett museum som finns i de gamla 1500-tals ruinerna vid Uppsala slott. Här har ruskiga saker inträffat, bland annat de hemska Sturemorden 1567. För att besöka Vasaborgen och utforska det ursprungliga Uppsala slott som Gustav Vasa började bygga 1549 behöver du förboka din biljett. Obs! Vasaborgen är endast öppet under sommaren, från juni till augusti. 

Trots Rudbecks dramatiska utspel har eftervärldens dom varit mild, och han ses mer som ett universalgeni än något annat. Detta beror kanske delvis på Gustavianum, universitetets äldsta bevarade byggnad på dryga 350 år.

Museum Gustavianum, Akademigatan 3
OBS: Gustavianum är stängt fram till våren 2024 p.g.a. renovering.

Trots Rudbecks dramatiska utspel har eftervärldens dom varit mild, och han ses mer som ett universalgeni än något annat. Detta beror kanske delvis på Museum Gustavianum, universitetets äldsta bevarade byggnad på dryga 350 år, som är vår nästa anhalt. Efter en vandring på fem rågade minuter från universitetsbibliotek hittar vi denna kupolkrönta form, där medicinprofessor Olof lät bygga den anatomiska teater som ryms i den. Medicinstudierna hade på hans tid legat i dvala i Sverige, till skillnad från i många andra europeiska länder, men Rudbeck var en av de som gav den svenska läkarutbildningen ett uppsving. När teatern var på plats kunde han på ett pedagogiskt sätt genomföra dissektioner över den centrala träbädden så att ett stort antal studenter och kollegor kunde se det väl. Utöver denna spektakulära sal har Gustavianum fyra andra fasta utställningar, däribland den med det augsburgska konstskåpet, ett fantastiskt ornamenterat skåp som skänktes till Gustav II Adolf under det trettioåriga kriget, och fynd såsom mumiekistor från Nildalen och husgeråd från vikingatiden.

Vi rekommenderar även: