You seem to be from another country than Sweden. Do you want to browse the site in English?

SvenskaEnglish
Sevärdheter Kyrkor

Uppsala domkyrka

NORDENS STÖRSTA KYRKA

 
 

Uppsala domkyrka är Skandinaviens största katedral. Kyrkan började byggas omkring 1270 och invigdes slutligen 1435, de 119 meter höga kyrkotornen byggdes senare under 1400-talet. Exakt hur den medeltida nyinvigda domkyrkan såg ut vet ingen, det finns inga avbildningar bevarade. Kyrkan har genomgått flera större renoveringar och att kyrkan i Sverige lämnade den romersk-katolska kyrkan på 1500-talet har haft stor betydelse för domkyrkans utseende.

Domkyrkan har flera kungliga gravar från 1500-talet; Gustav Vasa, Johan III och deras drottningar begravdes här. Flera kända vetenskapsmän är också begravda här, Olof Rudbeck och Carl von Linné är två av dem. Begravningar inne i kyrkor upphörde i slutet av 1700-talet, men 1931 gjordes ett undantag när ärkebiskopen och fredspristagaren Nathan Söderblom begravdes i domkyrkans högkor.

Bland kyrkans skatter finns det förgyllda skrinet med Erik den heliges reliker och en predikstol från barocken. Konstverket Maria (Återkomsten) av Anders Widoff, ljusbärarna och Eva Spångbergs tablåer är uppmärksammad modern utsmyckning. 

I domkyrkans norra torn ligger museet Skattkammaren, med en samling av medeltida textilier som räknas till en av de finaste i Europa. Här finns biskopsdräkter och föremål av guld och silver som har använts i domkyrkans gudstjänster. Dessutom visar Skattkammaren drottning Margaretas gyllene kjortel som är världens enda bevarade festklänning från medeltiden och de så kallade Sturekläderna, de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från sent 1500-tal.

Innanför domkyrkans entré hittar du Katedralbutiken där du kan köpa presenter och souvenirer, flera med anknytning till domkyrkan och museet Skattkammaren. Katedralkaféet i huset bredvid domkyrkan drivs av Uppsala stadsmission och tar emot både enskilda besökare och grupper.

 
Faciliteter

Handikapp:
handikapptoalett
tillgängligt med rullstol
 

FLER EVENEMANG & AKTIVITETER

+
Start / Göra / Göra / Uppsala domkyrka