You seem to be from another country than Sweden. Do you want to browse the site in English?

SvenskaEnglish
Bergmanåret 2018 Barnet Bergman

Så firas Bergmanåret i uppsala

I år firas en av Sveriges främsta konstnärer genom tiderna - den världsberömde filmskaparen, teaterregissören och författaren Ingmar Bergman. Hundraårsjubileet uppmärksammas världen över, speciellt i Uppsala som för Bergman var barndomens och minnenas stad.

Ingmar Bergman föddes under dramatiska former på Akademiska sjukhuset i Uppsala den 14 juli 1918. När han var två år flyttade familjen till Stockholm. Men Ingmar Bergman hade under sin uppväxt en stark anknytning till Uppsala, något som återspeglas i flera av hans filmer men märks som tydligast i klassikern ”Fanny och Alexander”. Här tillbringade han sina första dagar samt en stor del av sin barndom upp till 15-års åldern, främst hos sin kära mormor Anna på Trädgårdsgatan. Och det var i den gamla biografen på samma gata, dit mormodern brukade ta honom, som hans stora kärlek till film väcktes.

Barnet Bergman sägs ha trivts väldigt bra i sin mormors lägenhet nära domkyrkan, kanske framförallt för den magiska och övernaturliga atmosfär han upplevde där. Det kom senare att bli inspiration till ett flertal av hans filmer. Han har beskrivit huset som fullt av övernaturliga ting - av andar som vissa kunde tala och möbler med magiska krafter. Bergman fick aldrig uppleva mormoderns hus i vuxen ålder, vilket kan förklara hans återkommande dröm att återvända till sin barndom för att uppleva magin om och om igen.

Under 2018 firas Bergmanåret i Uppsala med fokus på hans barndom och alla de platser som betytt mest för honom. Se teaterföreställningar, följ med på vandringar i barndomskvarteren och upplev platserna som figurerar i hans världsberömda filmer.

Den 1-18 november hyllas även Ingmar Bergman under Allt ljus på Uppsala - ett utomhusgalleri av ljuskonstverk runt om centrala Uppsala med fokus på barnet Bergman och skapande.

Se en karta över platser kopplade till Bergman i Uppsala som du inte får missa. Öppna kartan som PDF ->

Är du intresserad av pressbilder kan du ladda ned dessa här.

INSPIRATION GÖRA

loading
+
Start / Göra / Bergmanåret 2018