You seem to be from another country than Sweden. Do you want to browse the site in English?

SvenskaEnglish
Tareq Taylors Nordic Cookery

Tareq Taylor's Uppländska matresa

Nyfiken på de platser som Tareq besökte i Uppland? Nu kan du göra samma resa som honom.

Dag 1 – Uppsala

Tareq inleder sin upplandsresa med att besöka Uppsala. Här hälsar han på i butiken Svenska Delikatesser och tipsar om Bondens egen marknad – ett måste för alla matälskare! Under dagen besöker han också 1700-talsgården Linnés Hammarby, som en gång var Carl von Linnés sommarbostad, och lagar "fattiga riddare" utanför Uppsala slott.

Tareq lyfter fram Uppsala som kunskapens stad och beskriver Uppsala som en av de mest betydelsefulla städerna i Sveriges historia… och det ligger helt klart något i det! Utöver Linnés Hammarby och Uppsala slott finns mycket att se för den kultur- och historieintresserade. 

För dig som vill uppleva Uppsala under en kortare visit har vi satt ihop ett förslag på hur du utforskar staden på 24 timmar, men vi rekommenderar självklart att du tar del av våra tips om Uppsalas guldkorn.

För den matintresserade är Uppsala fullt av kulinariska pärlor. Här hittar du ett brett utbud av restauranger med smaker från hela världen – ekologiskt, exotiskt eller hederlig svensk husmanskost. Prova till exempel någon av de åtta krogar som tog plats i White Guide 2015.

 

Dag 2 – Vattholma, Örbyhus och Lövstabruk

Från Uppsala är det inte långt till Upplands djupa skogar och vackra skärgårdsmiljöer. Inom 1-2 timmars resa tar du dig ut till Vallonbruken med sina spikraka gator, prydliga hus och praktfulla herrgårdar.

Under dag två beger sig Tareq nordöst om Uppsala och besöker svampskogen i Vattholma och den vackra slottsträdgården vid Örbyhus Slott. Han får även en guidad visning på historisk mark vid Leufsta Herrgård i Lövstabruk, en plats som en gång var Sveriges största järnbruk.

Vallonbruken i norra Uppland hyser en fascinerande och rik historia. Det var här den svenska industrin föddes tack vare skogen, vattendragen och järnmalmen. Numera har hammarslagen tystnat, men du kan fortfarande uppleva de sagolika bruken, herrgårdarna och de små mönstersamhällena.

För mer information om Vallonbruken, besök visituppland.se eller vallonbruken.nu.

 

Dag 3 – Fjärdhundraland, Enköping och Wiks slott

Om du reser sydväst om Uppsala i riktning mot Mälaren hamnar du bland vacker landsbygd, runstenar, slott och kyrkor. Längs vägen passerar du också flera gårdsbutiker och trädgårdar. Det är i dessa trakter, kring Enköping och Fjärdhundraland, som Tareq reser under sin tredje dag i Uppland.

På färden stannar han vid en av områdets många gårdsbutiker, Vallgarns gårdsmejeri, och fortsätter sedan söderut mot Mälaren. Här besöker han Mona & Ivans Fisk i Svanviken och äter den godaste rökta gösen han någonsin har smakat. Det sista stoppet på Tareqs upplandresa sker sedan vid det vackra området som omger medeltidsborgen Wiks Slott.

Läs mer om platserna vid Mälaren och Fjärdhundraland på visituppland.se och www.fjardhundraland.se.

Upptäck också det breda utbudet av gårdsbutiker med hjälp av Matkartan över Uppland.

Tareq Taylor's Nordic cookery

loading
+
Start / Nordic cookery / Platser