You seem to be from another country than Sweden. Do you want to browse the site in English?

SvenskaEnglish
Evenemang Utställning

7 kg järn

"7 kg järn kan fylla ett rum eller rymmas i en mjölkförpackning.” Nu kommer utställningen om järnets formbarhet och kärleken till smide. Utmaningen som vi gett till nio smeder är: Vad kan man göra av 7 kg järn?

Nio – av en jury utvalda – smeder från Uppsala, Gävleborg och Dalarna, har fått en kubikdecimeter järn som väger ca 7 kg. Varje smed har format järnstycket efter sin egen idé. Projektet vill visa på järnets unika egenskaper och hur dagens smeder tar sig an järnets formbarhet och utmaningar utifrån sin passion till smidet.

Besökaren kommer dels att kunna känna på råmaterialet – järnkuben, och dels följa processen från klump till konstverk via bild och film. En central del i projektet är att en filmare har dokumenterat och lyft fram smedernas passion. Filmen visas som en del av utställningen.

Utställningen 7 kg järn är ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna på Stiftelsen Upplandsmuseet, Dalarnas hemslöjdsförbund och Region Gävleborg. Den är möjliggjord genom medel från Statens kulturråd, Nämnden för hemslöjdsfrågor och Region Uppsala. Samarbetsparter är också Sveriges Konstsmidesförening, Treard Event samt föreningen Våga smida.

 
Plats
Upplandsmuseet
Arrangör
http://Upplandsmuseet
Öppettider
2018-11-09 - 2019-05-12
Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag, Lördag, Söndag
12:00 - 17:00
 
 
Faciliteter

Handikapp:
handikapparkering
handikapptoalett
hörslinga
tillgängligt med rullstol
 

FLER EVENEMANG & AKTIVITETER

+
Start / Göra / Göra / 7 kg järn