You seem to be from another country than Sweden. Do you want to browse the site in English?

SvenskaEnglish
Göra Pelle Svanslös

Pelle Svanslös i Uppsala

Pelle Svanslös är en välkänd berättelse om katten ifrån Uppsala som inte har någon svans. I Uppsala och hela Sverige har han blivit en högt älskad figur. Kika in i gluggen på Åsgränd eller följ med på Pelle Svanslösvandringar.

Upplev Pelle Svanslös i Uppsala

  • Gluggen – På Åsgränd finns en glugg där barnen kan titta in och få ett intryck av hur Pelle och Maja bodde.
  • Pelle Svanslös lekparkI Carolinaparken, eller Engelska parken som den också kallas, finns en lekplats i sann Pelle Svanslös-anda. Här kan barnen bland annat klättra i Gammel-Majas domkyrkotorn, leka i Elaka Måns skjul och besöka Råttströms konditori. 
  • Gösta Knutssons promenad – I Carolinaparken finns en gångväg uppkallad efter Gösta Knutsson, författaren av Pelle Svanslös.
  • Pelle Svanslös staty - I Stadsträdgården finns en mycket omtyckt staty av Pelle Svanslös, fin att titta på och rolig att klättra på!
  • Övergångsstället – Vid korsningen Övre Slottsgatan/Drottninggatan är det säkert för katter att gå över, här finns nämligen ett speciellt övergångsställe för katter eftersom att Pelle Svanslös och hans vänner bor här.
  • Pelle SvanslösvandringarGO Adventure erbjuder roliga vandringar genom Uppsalakvarteren där Pelle Svanslös levde. Guiden berättar anekdoter ur berättelserna och visar var Pelle och hans vänner lever.

Historien om Pelle Svanslös

Det var en gång en snäll och godtrogen katt som föddes på en bondgård utanför Uppsala. När han var liten fick han svansen avbiten av en stor råtta, vilket gav honom namnet Pelle Svanslös. En dag la sig Pelle i en bil för att sova, något som ledde till att han hamnade i Uppsala. Där blev han omhändertagen av en familj som bodde i en lägenhet på Åsgränd vid Övre Slottsgatan.

I Uppsala träffade han en ung och söt damkatt vid namn Maja Gräddnos. De flyttade till en källarglugg tillsammans och fick tre kattungar. Pelle stötte också på Elaka Måns och katterna Bill och Bull, som ständigt retade honom. Men i kvarteren kring Åsgränd träffade han också vännerna Trisse, Gullan och många fler.

Gösta Knutsson är skaparen bakom berättelserna

Gösta Knutsson är skaparen bakom Pelle Svanslös. Han föddes i Stockholm 1908 och kom till Uppsala för att studera på universitetet.  Som ordförande i studentkåren blev han automatiskt ombud för Radiotjänst i Uppsala och 1937 började han läsa upp berättelserna om Pelle Svanslös i radio från en mindre studio i universitetshuset.

Gösta spenderade mycket tid i Småland under somrarna där det fanns en katt som fått svansen avbiten av en råtta. Därifrån kommer berättelserna om Pelle Svanslös. Den första boken gavs ut 1939 och därefter kom elva böcker till. Bakom varje kattkaraktär döljer sig en verklig person som Gösta kände väl. Tanken var att de vuxna kunde roa sig med att lista ut vilka människor som dolde sig bakom karaktärerna medan barnen lyssnade på berättelserna om Pelle Svanslös.

Läs mer om Pelle Svanslös och Gösta Knutsson på www.pellesvanslos.se

Det finns gott om aktiviteter för barn och familjer i Uppsala

I Uppsala finns det gott om äventyr, roliga aktiviteter och evenemang för barn och deras föräldrar. Läs mer på sidan Aktiviteter för barn och familjer.

INSPIRATION GÖRA

loading
+
Start / Göra / Pelle Svanslös