You seem to be from another country than Sweden. Do you want to browse the site in English?

SvenskaEnglish
Linnés smaker presentpåse med varor från uppland

linnés smaker uppländska råvaror & hantverk

”Linnés smaker i Uppland” är en presentpåse med lokal mat från småskaliga entreprenörer inom besöksnäring, kulturhistoria och mathantverk i länet. Namnet är en hyllning till Carl von Linné, Uppsalabo och berömd världen över för sina upptäckter om växter och livsmedel under 1700-talet.

Presentpåsen Linnés smaker i Uppland startades under 2018 som ett projekt av Uppsala kommun med EU-finansiering. Syftet var att synliggöra landsbygdernas entreprenörer och skapa en Uppsalaprodukt producerad av småskaliga aktörer inom besöksnäring, kulturhistoria och mathantverk.

På Uppsalas landsbygder finns en uppsjö av lokala entreprenörer och mathantverkare som tillverkar mat och produkter av lokala råvaror - allt ifrån honung till charkuteriprodukter och marmelader gjorda av frukt och bär från naturen. Innehållet i presentpåsen kan därför variera mellan olika årstider och säsonger.

Härifrån kommer produkterna

Candeline
Småskaligt mathantverk tillverkat av överflöd av frukt och bär från natur och trädgårdar i närområdet, bland annat marmelader i många smaker. Candeline tillverkar även bakverk på närproducerat och obehandlat mjöl.
www.candeline.se

Syltkrukan
Syltkrukan i Månkarbo är ett familjeföretag, som gör hemkokt sylt, saft, gelé och marmelad av alla sorters vilda och odlade bär, som växer i vårt land. I syltbutiken finns ett mysigt café som serverar frasiga våfflor i trädgården på sommaren eller framför brasan på vintern.
www.syltkrukan.se

Martins mat
Martins mat är ett gårdscharkuteri för korvtillverkning och rökning med förädling av egna råvaror från gårdens djur utanför Alunda. Martins mat erbjuder även catering.

Solberg honung
Vår småskaliga biodling i Järlebo, utanför Harbo, levererar naturlig sorthonung och bivax till lokala marknaden. Honung av nektar från specifika växter och säsong har olika smak, färg och konsistens. För att skörda sorthonung skattar vi bisamhällen i slutet av en specifik växts blomning eller i slutet av en del av säsongen. 2018 började vi också erbjuda andelsbiodling, vilket uppskatas av många honung- och naturälskare.
www.solberghonung.se

Handjord av Kullsand
Handjord av Kullsand är ett litet företag som gör premiumlakrits, fina konfektyrer och lyxiga chokladprodukter i Vattholma. Allt tillverkas för hand, är ekocertifierat, och utan tillsatser.

Ängslyckan
Ängslyckan är ett litet café och stengugnsbageri i Vendel. Vårt fokus är kvalitetsbröd med anor och historia, som till exempel Upplandskubben. Ofta använder vi gamla sorters spannmål i våra produkter.
www.angslyckanscafe.n.nu

 

Vill du delta som leverantör av produkter till presentpåsen eller veta mer om hur Uppsala kommun arbetar med landsbygdsfrågor? Läs mer på www.uppsala.se/landsbygd

 

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

+
Start / Linnes Smaker